Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Książka Kucharska: Pełnoziarniste desery - smacznie i zdrowo!

Sernikobrownie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto dla czekocholików.

Sernikobrownie

Składniki:

Sernikobrownie

 

  • Masa brownie:
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki mąki typ 550
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 2 białka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki Stewii w proszku
  • 20 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

  • Masa serowa:
  • 200 g chudego twarogu sernikowego
  • 100 g serka Bieluch
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajo
  • 1 łyżka Stewii w proszku

Sposób przygotowania:

Sernikobrownie
Brownie: W misce wymieszać suche składniki, w drugiej misce roztopić masło, dodać połowę czekolady i połowę mleka. Jaja ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy suche i mokre składniki, na koniec dodajemy resztę mleka i startą czekoladę.

Ser: Jajo ubijamy, następnie dodajemy mleko, ser i słodzik. Na koniec 3/4 masy brownie przelewamy na blaszkę (zrobiłam w keksówce), dodajemy masę serową i pozostałą masę brownie, delikatnie mieszamy robiąc wzory w cieście :)

Piec w 180 stopniach przez 40 - 45 minut.Wystudzone ciasto podałam z musem z mrożonych truskawek.

Smacznego :)