Sposób przygotowania:
Sernikowiec
Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przygotować ciasto : Do miski wbić dwa jajka i ubić je z cukrem. Następnie wlać olej i oranżadę i wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej wymieszać na jednolite ciasto. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Przygotować masę serową : Białka oddzielić od żółtek. 1/2 szklanki cukru podzielić na dwie części. Twaróg włożyć do miski i utrzeć z 1 częścią cukru i przyprawą do sernika ( mogą być widoczne drobinki sera ). Następnie dodać żółtka oraz budyń i wymieszać masę. Białka ubić na sztywną pianę z drugą częścią cukru. Pianę dodawać do masy serowej porcjami i delikatnie mieszać szpatułką lub łyżką. Masę serową wykładać łyżką na ciasto wylane do blaszki tworząc coś w rodzaju rozety. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 - 45 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i wystudzić. Przygotować polewę: Do rondelka wrzucić margarynę i roztopić ją na maleńkim ogniu. Dodać cukier, kakao i wodę i podgrzewać aż wszystko się ładnie połączy. Polewę zdjąć z ognia i do gorącej wrzucić kostki czekolady i masę krówkową. Za pomocą trzepaczki wymieszać masę aż czekolada i masa całkowicie się połączy z polewą. Gotową polewą polać ciasto a na koniec posypać na przemian białą i kolorową posypka do ciast. Zostawić ciasto do zastygnięcia polewy ( u mnie domownicy nie wytrzymali i zajadali ciacho z jeszcze nie do końca zastygniętą polewą ).
zbysiowa
monikaT83
zewa
dziekuję i czekam na wieści :)
zewa
proszę bardzo :)
MagdaMM
zewa
dziękuję :)
gusia1000
Sonduli
zewa
dzięki za zwrócenie uwagi, tak ma być 1/2 szklanki. A jeśli masz swój sposób na polewę to oczywiście że może być. Dziękuję za kolejne wypróbowanie mojego przepisu.