pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Sero-śmietanowiec na herbatnikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto na zimno, w sam raz na upalne dni.

Sero-śmietanowiec na herbatnikach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sero-śmietanowiec na herbatnikach

 

  • 1/2 kg zmielonego chudego twarogu
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 26 szt herbatników
  • puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka agrestowa (na herbatniki)
  • 3 galaretki cytrynowe (do środka)
  • 4 galaretki truskawkowe (na wierzch)

Sposób przygotowania:

Sero-śmietanowiec na herbatnikach
Blachę o wymiarach 28 x 35 cm smarujemy tłuszczem. Na dno blachy wykładamy herbatniki. Galaretkę agrestową rozrabiamy w 1 szklance wody, studzimy i wylewamy na herbatniki. Blachę wstawiamy do lodówki. W tym czasie do miski wlewamy śmietanę, wsypujemy cukier puder i chwilę ubijamy mikserem. Dodajemy twaróg i miksujemy do momentu połączenia się śmietany z twarogiem. Rozrabiamy 3 galaretki cytrynowe w 2 szklankach wody, studzimy. Do ostudzonej galaretki dodajemy 100 ml letniej wody i mieszamy. Galaretkę powoli wlewamy do masy serowej i energicznie miksujemy, do momentu połączenia się składników. Masę wylewamy na herbatniki. Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy na mniejsze kawałki, układamy na masie serowej i wstawiamy do lodówki. Galaretki truskawkowe rozrabiamy w 5 szklankach wody, studzimy i wylewamy na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, aby stężało.
Sero-śmietanowiec na herbatnikach
Sero-śmietanowiec na herbatnikach w blaszce