Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Tarta z kurkami i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wyśmienita tarta na słono z gotowanym kurczakiem, kurkami, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym.

Tarta z kurkami i kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z kurkami i kurczakiem

 

  • 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki palmy
  • 2 żółtka
  • białka z 2 jajek
  • 1 cebula
  • 20 dkg kurek
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 kostka bulionu drobiowego (lub 1 szklanka rosołu)
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 3 łyżki mixu do sałatek zup i sosów 18 %
  • 1 garść roszponki
  • 100 g sera Lazur turkusowy

Sposób przygotowania:

Tarta z kurkami i kurczakiem
Pierś z kurczak przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać do niej kostkę bulionową (lub zalać rosołem drobiowym). Mięso gotować ok. 5 minut, od momentu wrzenia. Pierś z kurczaka ostudzić w wywarze. Do miski przesypać mąkę. Dodać do niej sól, zimną palmę i żółtka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować (średnica ma być trochę większa od średnicy foremki do tarty). Ciastem wyłożyć natłuszczoną foremkę do tarty (boki i dno), odciąć nadmiar ciasta. Dno ciasta gęsto ponakłuwać widelcem. Ciasto piec 20 minut w 180 stopniach. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju. Do cebuli dodać oczyszczone, umyte i dowolnie pokrojone kurki (mogą być mrożone po uprzednim ich rozmrożeniu). Grzyby smażyć razem z cebulą kilka minut, aż płyn powstały podczas smażenia odparuje. Usmażone grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem. Przestudzone mięso wyjąć z wywaru i pokroić w dużą kostkę. Kawałki mięsa ułożyć na podpieczonym spodzie. Na mięsie rozłożyć usmażone z cebulą kurki. Suszone pomidory (użyłam małych suszonych pomidorków, przypominających rodzynki) pokroić w kostkę, rozsypać je na grzybach. Do wywaru, w którym gotowało się mięso dodać białka jajek i mix do sałatek, zup i sosów, dokładnie wymieszać. Zalać tym nadzienie tarty. Tartę piec w 180 stopniach przez 20 minut. Roszponkę posiekać i posypać nią tartę. Na wierzchu rozsypać też pokruszony ser pleśniowy. Piec dalsze 20 minut w tej samej temperaturze. Gotową tartę podzielić na porcje.
Tarta z kurkami i kurczakiem
Gładkie ciasto zagniecione z mąki palmy żółtek i soli.
Tarta z kurkami i kurczakiem
Boki i dno foremki wyłożone rozwałkowanym ciastem.
Tarta z kurkami i kurczakiem
Kawałki kurczaka usmażone kurki i pokrojone suszone pomidory rozłożone na podpieczonym spodzie.
Tarta z kurkami i kurczakiem
Posiekana roszponka i pokruszony ser rozłożone na wierzchu tarty.