Sposób przygotowania:
Tarta z kurkami i kurczakiem
Pierś z kurczak przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać do niej kostkę bulionową (lub zalać rosołem drobiowym). Mięso gotować ok. 5 minut, od momentu wrzenia. Pierś z kurczaka ostudzić w wywarze. Do miski przesypać mąkę. Dodać do niej sól, zimną palmę i żółtka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować (średnica ma być trochę większa od średnicy foremki do tarty). Ciastem wyłożyć natłuszczoną foremkę do tarty (boki i dno), odciąć nadmiar ciasta. Dno ciasta gęsto ponakłuwać widelcem. Ciasto piec 20 minut w 180 stopniach. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju. Do cebuli dodać oczyszczone, umyte i dowolnie pokrojone kurki (mogą być mrożone po uprzednim ich rozmrożeniu). Grzyby smażyć razem z cebulą kilka minut, aż płyn powstały podczas smażenia odparuje. Usmażone grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem. Przestudzone mięso wyjąć z wywaru i pokroić w dużą kostkę. Kawałki mięsa ułożyć na podpieczonym spodzie. Na mięsie rozłożyć usmażone z cebulą kurki. Suszone pomidory (użyłam małych suszonych pomidorków, przypominających rodzynki) pokroić w kostkę, rozsypać je na grzybach. Do wywaru, w którym gotowało się mięso dodać białka jajek i mix do sałatek, zup i sosów, dokładnie wymieszać. Zalać tym nadzienie tarty. Tartę piec w 180 stopniach przez 20 minut. Roszponkę posiekać i posypać nią tartę. Na wierzchu rozsypać też pokruszony ser pleśniowy. Piec dalsze 20 minut w tej samej temperaturze. Gotową tartę podzielić na porcje.