Klaud922

Klaud922

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Serowa zupa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, delikatna zupa serowa

Serowa zupa

Składniki:

Serowa zupa

 

  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża marchewka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 serki topione (śmietankowe)
  • 15 dag. szynki
  • 100ml. śmietany 18%
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Serowa zupa
Marchewkę i pietruszkę trzeba zetrzeć na tarce. Wyżej wymienione warzywa wkładamy do garnka i zalewamy ok 1,5 litra wody. Całość gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do zagotowanego wywaru. Do garnka wrzucamy także kostkę rosołową. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy serki topione. Pojedyncze serki wrzucamy do garnka i mieszamy, aby mogły się szybciej rozpuścić. Szynkę kroimy w kosteczkę i dodajemy ją do zupy, gdy serki będą już rozpuszczone. Dodajemy także 100 ml. śmietany i całość gotujemy, aż do ponownego zagotowania. Gdy zupa się już zagotuje, to wlewamy ją do miseczki i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Jeżeli ktoś lubi gęstsze zupy, to proponuję dodać śmietanę 30% i więcej topionych serków.
Smacznego!

Tagi:

szynka