Sposób przygotowania:
Serowa zupa
Marchewkę i pietruszkę trzeba zetrzeć na tarce. Wyżej wymienione warzywa wkładamy do garnka i zalewamy ok 1,5 litra wody. Całość gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do zagotowanego wywaru. Do garnka wrzucamy także kostkę rosołową. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy serki topione. Pojedyncze serki wrzucamy do garnka i mieszamy, aby mogły się szybciej rozpuścić. Szynkę kroimy w kosteczkę i dodajemy ją do zupy, gdy serki będą już rozpuszczone. Dodajemy także 100 ml. śmietany i całość gotujemy, aż do ponownego zagotowania. Gdy zupa się już zagotuje, to wlewamy ją do miseczki i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Jeżeli ktoś lubi gęstsze zupy, to proponuję dodać śmietanę 30% i więcej topionych serków.
Smacznego!
Jeżeli ktoś lubi gęstsze zupy, to proponuję dodać śmietanę 30% i więcej topionych serków.
Smacznego!
edytaha
Klaud922
Szczerze powiedziawszy próbowałam na dwa sposoby. Dodawałam te mniejsze serki (25g.) i wtedy zupka była delikatniejsza i bardziej rzadka. Jeśli ktoś lubi gęste i mocno "smakowe" zupy, to proponuję dodać te większe serki, ale nie 4, ale najwyżej 3.