Sposób przygotowania:
Serowa zupa ogórkowo-porowaEtap 1
Por oczyścić, drobno pokroić. Ogórka umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką.
Etap 2
Por zeszklić w garnku na rozgrzanym maśle.
Etap 3
Marchewki, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do pora, podsmażyć. Do warzyw dodać odciśniętego z nadmiaru płynu ogórka, podsmażać, aż ogórek zmięknie.
Etap 4
Do warzyw w garnku dodać serek topiony. Smażyć, co chwilę mieszając, aż serek się rozpuści.
Etap 5
Wlać bulion, zagotować. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę, dodać do zupy.
Etap 6
Gotować tak długo, aż ziemniaki zmiękną. Zupę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną.