Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Serowa zupa ogórkowo-porowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zupa z podsmażonych świeżych ogórków i pora z dodatkiem serka topionego. Smaczna propozycja na pierwsze danie.

Serowa zupa ogórkowo-porowa

Składniki:

Serowa zupa ogórkowo-porowa

 

  • 20 dkg pora (jasna część)
  • 30 dkg świeżego ogórka
  • masło do smażenia
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 50 g selera korzeniowego
  • 200 g serka topionego kremowego
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 średnie ziemniaki
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Serowa zupa ogórkowo-porowa

Etap 1

Serowa zupa ogórkowo-porowa
Drobno pokrojony por i starty na tarce świeży ogórek.

Por oczyścić, drobno pokroić. Ogórka umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką.

Etap 2

Serowa zupa ogórkowo-porowa
Por zeszklony w garnku na rozgrzanym maśle.

Por zeszklić w garnku na rozgrzanym maśle.

Etap 3

Serowa zupa ogórkowo-porowa
Tarty ogórek dodany do podsmażonych warzyw w garnku.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do pora, podsmażyć. Do warzyw dodać odciśniętego z nadmiaru płynu ogórka, podsmażać, aż ogórek zmięknie.

Etap 4

Serowa zupa ogórkowo-porowa
Serek topiony dodany do podsmażonych warzyw.

Do warzyw w garnku dodać serek topiony. Smażyć, co chwilę mieszając, aż serek się rozpuści.

Etap 5

Serowa zupa ogórkowo-porowa

Wlać bulion, zagotować. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę, dodać do zupy.

Etap 6

Serowa zupa ogórkowo-porowa

Gotować tak długo, aż ziemniaki zmiękną. Zupę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną.


Tagi:

pory