Sposób przygotowania:
Serowce Eli z szynką
Ser zmielić,dodać margarynę,mąkę,zagnieść ciasto i włożyć na noc do lodówki.Szynkę pokroić w drobną kostkę,cebule posiekać i razem smażyć na oleju,aż sok odparuje.Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Do przestudzonej szynki dodać ser,sól,pieprz i wymieszać.Jajko roztrzepać.Ser do posypania zetrzeć na tarce z małymi oczkami.Ciasto rozwałkowac,kroić na kwadraty,nakładać po łyżeczce farszu,składać na skos,zlepić brzegi,posmarować jajkiem i posypać serem.Można też rozwałkować ciasto na prostokąt,rozsmarować farsz (zostawiając z dłuższych brzegów wolny pasek ciasta (około 1 cm).Ciasto zwijać z dłuższych brzegów do środka z obydwu stron,pokroić na kawałki około 2 cm,posmarować jajkiem i posypać serem tartym.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.Smacznego!
evita0007
Lady Marmolada