kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Serowe knedle z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne knedle. Serowe knedle z morelami możemy podać na słodki obiad, deser lub kolację. Polecam.

Serowe knedle z morelami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowe knedle z morelami

 

  • 23 dag twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • ok. 1,5 szkl mąki orkiszowej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 20 małych słodkich moreli
  • cukier trzcinowy do posypania moreli
  • mąka do podsypania
  • woda do gotowania
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Serowe knedle z morelami
Morele myjemy i odsączamy z wody. Wycieramy ściereczką i kroimy na połówki, usuwamy pestki. Twaróg blendujemy z jajkiem na gładką masę i przekładamy do miski. Dodajemy mąkę i cukier, zagniatamy elastyczne ciasto.

Ciasto przekładamy na stolnice podsypaną mąką i cienko wałkowujemy. Szklanką wycinamy krążki i na każdy krążek kładziemy połówkę moreli, zawijamy ciastem. Wkładamy do gotującej się wody z solą i olejem, gotujemy od wypłynieńcia przez około 3 minuty. Przekładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą.

Knedle przekładamy na talerze i posypujemy cukrem.
Serowe knedle z morelami
Umyte i odsączone morele kroimy na połówki.
Serowe knedle z morelami
Jajko i twaróg blendujemy na gładką masę.
Serowe knedle z morelami
Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy.
Serowe knedle z morelami
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką małe krążki.