A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Serowe paluszki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

coś do ząb do schrupania o innym ciekawym smaku

Serowe paluszki

Składniki:

Serowe paluszki

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli szczypta ostrej papryki
  • mielony pieprz kajeński
  • Nadzienie:
  • 1 plaster szynki bankietowej
  • 10 dag orzeszków ziemnych solonych lub pistacji
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 łyżka maku
  • 1 żółtko do smarowania ciasta

 

 

Sposób przygotowania:

Serowe paluszki
Mąkę siekamy z masłem,dodajemy jajko i przyprawy,odstawiamy na godzinę do lodówki.Ser i wędlinę kroimy w kostkę,orzechy gnieciemy na miazgę.Ciasto dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy je na prostokąt(cienki).Jedną część posypujemy przygotowanymi produktami i makiem,drugą smarujemy rozmąconym żółtkiem.Placek posmarowany jajkiem układamy na drugim z produktami posmarowaną częścią do dołu i lekko dociskamy.Kroimy radełkiem w cienkie paski i układamy na blaszce.Każdą porcję pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200* do nabrania złotego koloru.
SMACZNEGO.