Sposób przygotowania:
Serowe piramidki
Brzoskwinie odsączyć z soku a jedną szklankę soku zagotować. Do gorącego soku wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać po czym schłodzić. Ser umieścić w misce, dodać cukier i dokładnie zmiksować. Potem dodać śmietanę, chwilę mieszać i wlać tężejącą galaretkę i ponownie wymieszać. Masę schłodzić aby lekko stężała. 2 połówki brzoskwiń pokroić w plasterki a resztę na średnie kawałki. Na blacie rozłożyć płat papieru do pieczenia a na nim w trzech rzędach herbatniki po 7 w każdym rzędzie węższymi bokami do siebie. Na środkowy rząd wyłożyć trochę masy, na nią poukładać kawałki brzoskwiń i na nie wyłożyć prawie połowę masy serowej. Papier tak założyć z bocznymi herbatnikami aby utworzyła się trójkątna piramidka. Po chwili rozwinąć papier i zrobić kolejną warstwę. Ponownie na bokach rozłożyć po 7 ciastek i wyłożyć na nie resztę masy. Znowu złożyć papier i zawinąć wszystko tworząc piramidkę a końce zawinąć pod spód piramidy po bokach. Tak przygotowaną piramidę włożyć do lodówki na około 30 -40 minut. W międzyczasie przygotować polewę. Do rondelka wrzucić wszystkie składniki i na małym ogniu podgrzewając połączyć je w płynną jednolita masę. Lekko przestudzić. Po upływie wymaganego czasu wyjąć piramidę, ułożyć ja na półmisku lub desce i posmarować polewą. Na wierzchu ułożyć dekoracyjnie plasterki brzoskwini i boki obsypać delikatnie białą posypką do ciast. Piramidę serową ponownie schłodzić w lodówce kolejne 30 minut. Przed podaniem pokroić w trójkątne plastry.
edytaha
zewa
dziękuję, jeszcze jest więc częstuj się :)
Elficzna
zewa
No coś Ty, na pewno by się udało :)
gusia1000