anecia04

anecia04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Serowe roladki bakłażanowe z pikantną sa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne połączenie - smaczne jedzenie

Serowe roladki bakłażanowe z pikantną sa

Składniki:

Serowe roladki bakłażanowe z pikantną sa

 

 

Sposób przygotowania:

Serowe roladki bakłażanowe z pikantną sa
- Wszystkie warzywa myjemy. Bakłażana kroimy na pół wzdłuż odcinając obie końcówki , a następnie w podłużne plastry (możemy pomóc sobie obieraczką do warzyw - plasterki wówczas będą równej grubości) i odstawiamy na 30 minut by moczyły się w osolonej wodzie. Po tym czasie osuszamy warzywo. Odcinamy oba końce cukinii. Kroimy na pół wzdłuż. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa układamy na polanej oliwą z oliwek extra vergine patelni grilowej (tudzież grilu). Warzywa grilujemy do momentu uzyskania charakterytycznych dla grilowania pasów. Gotowe warzywa odkładamy na papierowy ręcznik, w tym paprykę do foliowego woreczka, aby łatwiej zdjąć skórę (na 15 minut).
- Pora na przygotowanie roladek: Na każdy plaster roladki układamy pokrojony w plastry ser mozzarella, a na nim kawałek sera gorgonzola. Delikatnie zwijamy i odkładamy.
- Sałatka: Z papryczki chilli usuwamy gniazda nasienne i charakterystycznej błonki, które sprawiają, że papryczka chilli jest tak ostra w smaku. Wrzucamy połowę chilli do miseczki, dodajemy wstążki cukinii i posiekany drobno 1 ząbek czosnku. Polewamy sosem z 1 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżki soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
- Puree paprykowe: W blenderze miksujemy zgrilowaną i obraną ze skóry paprykę, ząbek czosnku i połowę papryczki chilli. Dodajemy oliwę z oliwek extra vergine, sól, pieprz i jeszcze chwilę miksujemy.

Roladki układamy na talerzu, przybieramy sałatką i puree paprykowym.