akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie pamiętam, który to już raz robię te sakiewki. Są nieziemskie! Serdecznie polecam wypróbować!!! ;)

Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem

Składniki:

Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem

 

Lukier

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem

Ciasto

Składniki na ciasto szybko wyrobić rękami, uformować w kulę i owinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce minimum 60 minut.

Nadzienie

Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem.

Formowanie sakiewek

Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem
Upieczone i ostudzone sakiewki serowe.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać kwadraty o wymiarach 8x8 cm. (pomogłam sobie szablonem z kartki) Na każdy kwadracik nałożyć łyżeczkę jabłek. Wszystkie rogi złączyć ze sobą, tworząc sakiewki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 35 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Lukier

Składniki dobrze wymieszać ze sobą, do uzyskania gęstego lukru (w razie potrzeby dodać więcej śmietany lub cukru pudru) Polać lukrem ostudzone sakiewki. Smacznego!