Sposób przygotowania:
Sakiewki z suszonymi jabłkami i leśnymi grzybami
Cebulkę pokroić w kostkę. Udusić na oliwie z dodatkiem masła. Lekko posolić. Dodać ugotowane, pokrojone grzyby. Wkroić suszone jabłka. Można pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki. Dusić razem przez kilka minut, do miękkości. Dodać przyprawy, sos sojowy i ocet balsamiczny. Wymieszać. Odstawić z ognia i ostudzić. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i podzielić na kwadraty 3cmx3cm. Na środek każdego kwadratu nakładać po łyżeczce farszu i sklejać brzegi w sakiewkę, łącząc na początku ze sobą przeciwległe brzegi. Następnie każdego pierożka posmarować rozbełtanym jajkiem lub wodą. Tak uszykowane sakiewki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, z termoobiegiem i piec około 10 minut. Aż uzyskają złoty odcień.
nienawidzematematyki