eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Serowe zawijasy Eli z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam zawjasy z ciasta serowego z przesmażonym z białym karmelem rabarbarem. Ciasteczka posypałam cukrem pudrem.

Serowe zawijasy Eli z rabarbarem

Składniki:

Serowe zawijasy Eli z rabarbarem

ciasto

rabarbar

biały karmel

  • 1/2 szklanki cukru - szklanka 250 ml
  • 50 ml wody

dodatek

  • cukier puder do posypania ciastek

Sposób przygotowania:

Serowe zawijasy Eli z rabarbarem

przygotowanie ciasta

Serowe zawijasy Eli z rabarbarem
Przesiać przez sitko mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.

przygotowanie ciasta cd

Serowe zawijasy Eli z rabarbarem
Wyjąć z lodówki dwie kostki margaryny żeby zmiękła.

Przygotować dwie kostki margaryny żeby zmiękła.

przygotowanie ciasta cd

Serowe zawijasy Eli z rabarbarem
Wkruszyć twaróg do maki i dodać margarynę.

Twaróg pokruszyć do miski z mąką i dodać mięką margarynę. Wszystko dokładnie wyrobić i włożyć ciasto na 12 godzin do lodówki.

przygotowanie rabarbaru

Serowe zawijasy Eli z rabarbarem
Opłukany i obrany rabarbar pokroić na kawałki.

Rabarbar opłukać, obrać z włókien i pokroić na kawałki.

przygotowanie rabarbaru cd

Serowe zawijasy Eli z rabarbarem

Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i mieszać aż powstanie biały karmel.

przygotowanie rabarbaru cd

Serowe zawijasy Eli z rabarbarem

Do karmelu dodać rabarar i usmażyć razem. Do rabarbaru dodać cynamon i wymieszać.

przygotowanie zawijasów

Serowe zawijasy Eli z rabarbarem

Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra. Na cieście rozsmarować rabarbar. Zostawić 2 cm wolnego ciasta z dłuższej strony i zwinąć w roladę.

przygotowanie zawijasów cd

Serowe zawijasy Eli z rabarbarem

Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Roladę z ciasta pokroić na 24 kawałki i ułożyć na blachach.

przygotowanie zawijasów cd

Serowe zawijasy Eli z rabarbarem

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C z termo obiegiem i włożyć blachy z ciastkami. Piec zawijasy około35 minut aż się zrumienią. Po ostudzeniu posypać ciastka cukrem pudrem.

Smacznego!


Tagi:

deser ciastka