marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Serowiec twarogowo-ziołowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Kruche tarte lub kisze są najlepsze na drugie śniadanie lub wczesną kolację.Zioła świeże lub suszone są zaś zdrowym dodatkiem niż sól i zbyt ostre przyprawy.

Serowiec twarogowo-ziołowy

Składniki:

Serowiec twarogowo-ziołowy

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 120 g.margaryny lub miękkiego masła,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka ugotowane na twardo,
  • 2 kostki twarogu chudego,
  • po szczypcie różnych ziół,np.bazylii,suszonej natki pietruszki,szałwii,oregano,
  • tłuszcz do blaszki.

Sposób przygotowania:

Serowiec twarogowo-ziołowy
Składniki na kruche ciasto podane w przepisie przesiać, posiekać i wyrobić rękoma na gładką kulę. Zapakować i schłodzić w lodówce przez 30 min. Blaszkę natrzeć resztą margaryny, piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciasto wyjąć, rozwałkować i wylepić nim blaszkę, szczególnie na brzegach. Twaróg wypakować i wyłożyć do misy, pokruszyć w dłoniach suszone zioła i wymieszać z twarogiem i wyłożyć masę twarogową na wierzch ciasta i wyrównać łyżką lub łopatką kuchenną. Wstawić do piekarnika na 30-35 min. Gdy się zrumieni, wyjąć blaszkę z ciastem i po lekkim ostudzeniu pokroić i spożywać.

Tagi:

zioła