marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Serowiec z ziołami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ser biały zetrzeć na tarce,składniki na ciasto wyrobić,.zagnieść w kulę.Schłodzić.Rozwałkować,wyłożyć nim blaszkę,a na to masę serową.Piec

Serowiec z ziołami.

Składniki:

Serowiec z ziołami.

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 1 żółtko i jajko do masy serowej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 150 g.masła,
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany,
  • po szczypcie różnych suszonych ziół,np.tymianek,kmin rzymski,oregano,natka suszona,
  • garstka czarnych oliwek posiekanych w talarki.
  • 80 dag.białego sera,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy,

Sposób przygotowania:

Serowiec z ziołami.
Ser biały zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami lub zmielić,zmieszać z z żółtkiem,szczyptą soli i ziołami suszonymi i
roztartymi.Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia wp-
-rost na stolnicę,dać niecałą kostkę masła i posiekać na wiórki ost-
-rym długim nożem.Zgarnąć w stosik,zrobić dołek,wbić jajka,wlać
śmietanę,wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę i włożyć do woreczka
foliowego.Chłodzić 30 min.Wyjąć,rozwałkować,blaszkę natłuścić,
wyłożyć ciasto,zalepić na brzegach formy.Na ciasto wyłożyć masę serowo-ziołową.Wstawić blaszkę do wcześniej nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec ok.30 min.,obserwując przez szybkę oświetlonego piekarnika czy ciasto już gotowe do wyjęcia.Po upieczeniu,wystudzić i posypać talarkami z czarnych oliwek.Kroić
i spożywać.