Sposób przygotowania:
Serowiec z ziołami.
Ser biały zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami lub zmielić,zmieszać z z żółtkiem,szczyptą soli i ziołami suszonymi i
roztartymi.Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia wp-
-rost na stolnicę,dać niecałą kostkę masła i posiekać na wiórki ost-
-rym długim nożem.Zgarnąć w stosik,zrobić dołek,wbić jajka,wlać
śmietanę,wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę i włożyć do woreczka
foliowego.Chłodzić 30 min.Wyjąć,rozwałkować,blaszkę natłuścić,
wyłożyć ciasto,zalepić na brzegach formy.Na ciasto wyłożyć masę serowo-ziołową.Wstawić blaszkę do wcześniej nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec ok.30 min.,obserwując przez szybkę oświetlonego piekarnika czy ciasto już gotowe do wyjęcia.Po upieczeniu,wystudzić i posypać talarkami z czarnych oliwek.Kroić
i spożywać.
roztartymi.Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia wp-
-rost na stolnicę,dać niecałą kostkę masła i posiekać na wiórki ost-
-rym długim nożem.Zgarnąć w stosik,zrobić dołek,wbić jajka,wlać
śmietanę,wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę i włożyć do woreczka
foliowego.Chłodzić 30 min.Wyjąć,rozwałkować,blaszkę natłuścić,
wyłożyć ciasto,zalepić na brzegach formy.Na ciasto wyłożyć masę serowo-ziołową.Wstawić blaszkę do wcześniej nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec ok.30 min.,obserwując przez szybkę oświetlonego piekarnika czy ciasto już gotowe do wyjęcia.Po upieczeniu,wystudzić i posypać talarkami z czarnych oliwek.Kroić
i spożywać.