marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Serowiec z brokułami i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serowiec to danie jesienne na ciepło z dodatkami jakie mamy w domu,a najlepiej grzyby własnego zbioru lub pieczarki i trochę jarzyn. Powinno smakować.

Serowiec z brokułami i pieczarkami

Składniki:

Serowiec z brokułami i pieczarkami

 

  • 2 szklanki mąki,
  • 5 jaj,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • 30 dag.żółtego sera,np.goudy,
  • 25 dag.pieczarek,
  • 8 różyczek świeżych brokułów,
  • tłuszcz do naczynia żaroodpornego,
  • 20 dag.masła do obsmażenia pieczarek,
  • szczypta soli,
  • szczypta curry,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 50 dag.margaryny do ciasta.

Sposób przygotowania:

Serowiec z brokułami i pieczarkami
Ser utrzeć na tarce z grubymi oczkami,a składniki na ciasto jak, jajka,mąką, margaryna, śmietana, proszek do pieczenia i przyprawy-sól i curry, wyrobić i zagnieść. Grzyby i warzywa przygotować w odrębny sposób- pieczarki oczyścić, pokroić i obsmażyć, a brokuły podzielić na różyczki i obgotować w lekko osolonym wrzątku. Piekarnik nagrzać do 175-180 st..C, a naczynie żaroodporne lub formę cwibakową natłuścić i wysypać bułką tartą. Wylepić ciastem dno i ułożyć obsmażone pieczarki oraz brokułu. Posypać startym serem i wstawić do piekarnika formę na 40 min. Po upieczeniu wyjąć i pokroić na porcje i podawać na talerzach płaskich.