Sposób przygotowania:
Serowo-czosnkowa zupa krem Eli
Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Zagotować dwa i pół litra wody. Do wrzątku dodać przeciśnięty czosnek i gotować około 15 minut. Sery cheddar,dżiugas i rokpol zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Serki topione pokroić w kostkę. Do wrzącej wody z czosnkiem dodać serki topione i gotować na małym ogniu aż się rozpuszczą. Do zupy dodać pozostałe sery i mieszać aż się roztopią. Zupę zmiksować na gładki krem. Śmietanę 30 % i 12 % wymieszać. Do śmietany dodać mąkę pszenną,odrobinę soli i wymieszać. Do śmietany z mąką wlać gorącą zupę i wymieszać. Całość wlać do pozostałej zupy i zagotować. Natkę pietruszki umyć i osuszyć. Zupę przyprawić do smaku gałką muszkatołową i solą. Gotową zupę rozlać na talerze,na środek wyłożyć grzanki i udekorować listkami natki pietruszki. Smacznego!