zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Jabłkowo serowy tort naleśnikowy

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Kolejny torcik naleśnikowy ale takie nigdy się nie znudzą

Jabłkowo serowy tort naleśnikowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłkowo serowy tort naleśnikowy

 

  • Naleśniki :
  • 3 szk mleka
  • 1 szk oranżady
  • 3 jajka
  • 3 szk mąki pszennej typ 500
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 ml oleju
  • Masa serowa :
  • 300 g białego półtłustego twarogu
  • 3 czubate łyżki masy krówkowej kakaowej
  • 3 czubate łyżki jogurtu śródziemnomorskiego
  • Dodatkowo :
  • bita śmietana
  • borówka amerykańska
  • cukier puder
  • 1 słoik prażonych jabłek ( 680 g )
  • kolorowa posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Jabłkowo serowy tort naleśnikowy
Składniki na naleśniki dokładnie wymieszać aby ciasto było bez grudek. Na patelnię do naleśników wlewać porcje ciasta ale troszkę więcej aby naleśniki nie były za cienkie. I tak smażyć aż do wyczerpania ciasta. Do miski wrzucić twaróg, dodać masę krówkową i jogurt i wszystko wymieszać. Masa powinna się dobrze rozprowadzać. Pierwszy naleśnik położyć na talerzu lub paterze, potem rozsmarować porcję masy serowej i znowu położyć naleśnik. Następnie rozsmarować porcję jabłek i przykryć naleśnikiem. I tak przekładać aż składniki się wyczerpią. ( Ja zużyłam 7 naleśników bo kilka podebrał mi synuś ) Ostatni naleśnik oprószyć cukrem pudrem, dookoła udekorować bitą śmietaną ( miałam otwartą gotowa ale radzę zrobić samemu, bo w wyższej temperaturze śmietana robi się płynna ), posypać posypką ale nie koniecznie i w środek nałożyć borówkę ( użyłam mrożonej ). Torcik wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Jabłkowo serowy tort naleśnikowy
usmażyć naleśniki i przygotowac masę oraz jabłka
Jabłkowo serowy tort naleśnikowy
przystępując do przełożenia najpierw kładziemy naleśnik
Jabłkowo serowy tort naleśnikowy
potem smarujemy porcją masy serowej ....
Jabłkowo serowy tort naleśnikowy
następnie naleśnik i prażone jabłka i tak naprzemian