Sposób przygotowania:
Drożdżowe z rabarbarem i migdałową kruszonką
Świeże drożdże mieszam z łyżeczką cukru, a gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn z drożdży jest gotowy wlewam do niego letnie mleko, śmietanę i cukier, mieszam. Łączę z mąką, roztrzepanymi żółtkami i roztopionym i przestudzonym masłem. Wyrabiam długo i dokładnie, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące. Ciasto przekładam do miski, nakrywam ją ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję dwie tortownice, smaruję je masłem i obsypuję mąką. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie. Rozwałkowuję i przekładam do wcześniej przygotowanych foremek, nakrywam je lnianymi ściereczkami i odstawiam do kolejnego wyrośnięcia. Umyty rabarbar obieram z włókien, kroję na mniejsze kawałki, mieszam z cukrem i rozkładam na wyrośniętym cieście. Składniki kruszonki mieszam i rozgniatam, tak by powstały grudki. Gotową kruszonką posypuję rabarbar. Ciasta wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160°C i piekę około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone studzę na kratce kuchennej.