Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sery smażone w wędzonce

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nie jest to danie z cyklu ,,dla gości „ .Ale w domowym zaciszu wszyscy ci którzy lubią fondue z przyjemnością je zjedzą .

Sery smażone w wędzonce

Składniki:

Sery smażone w wędzonce

 

  • 4 plasterki bardzo cienko pokrojonej wędzonki ( chudej )
  • 4 słupki sera Camembert
  • 4 słupki sera żółtego ostrego ( np. Chedar )
  • 1 łyżka masła
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Sery smażone w wędzonce
Na serze żółtym położyć Camembert , owinąć je plasterkiem wędzonki .Na małej patelence rozgrzać masło .Obsmażać sery w wędzonce z jednej strony ( pól minuty ) na małym gazie , delikatnie przewrócić łopatką do mięs na drugą stronę i znów obsmażyć ( pół minuty ). Zostawić chwilę na patelni by ser zestalił się na tyle by można było zdjąć poszczególne kawałki z patelni i przełożyć na talerzyk .Posypać mielonym pieprzem . Cały problem polega na uchwyceniu momentu kiedy sery już miękną pod wpływem temperatury , a jeszcze nie rozpłynęły się zupełnie . Ja jem je z tostem .

Tagi:

sery ser