mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sezamkowa karkówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny sposób na soczystą, mięciutką karkówkę z dodatkiem prażonych ziaren sezamu:)

Sezamkowa karkówka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sezamkowa karkówka

 

 

  • Marynata:
  • sos ostrygowy - 1 łyżka
  • sezam - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • sherry wytrawne - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • miód - 1 łyżka
  • pieprz - 1 szczypta
  • 1 łyżka przyprawy do karkówki

Sposób przygotowania:

Sezamkowa karkówka
Sos ostrygowy, sezam, oliwę, sherry, sól, pieprz, przyprawę do karkówki  i miód mieszam razem w miseczce. Zalewam przygotowaną marynatą delikatnie rozbite plastry karkówki i wkładam na całą noc do lodówki. Następnego dnia wyjmuję mięso z lodówki, kładę na ruszt i grilluje kilkanaście minut z każdej strony (czas grillowania zależy od grubości plastrów). Karkówkę podaje z grillowanymi ziemniakami i surówką.
Sezamkowa karkówka
soczysta karkóweczka w sezamowej marynacie
Sezamkowa karkówka
idealna na grilla
Sezamkowa karkówka
Rozbite mięso układam w naczyniu i zalewam marynatą