SUPERPRZEPIS

Shrek wg senninha

  • senninha
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Shrek wg senninha Więcej zdjęć (5)

Ciekawie wyglądające ciasto. Wymaga odrobiny pracy, ale jest dobre.

Składniki:

Shrek wg senninha

 

  • 5 jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka wrzątku,
  • 1 butelka zielonego Kubusia (banan-kiwi 900ml),
  • 3 budynie śmietankowe,
  • 1 opakowanie biszkoptów Lady Fingers,
  • woreczek śmietany 30%,
  • 3 zielone galaretki (agrestowe),

 

Sposób przygotowania:

Shrek wg senninha
Upiec biszkopt. Ubić pianę z białek, dodać cukier, żółtka, olej, budyń, mąkę przesianą z proszkiem - wymieszać. Dodać łyżkę wrzątku. Ciasto wylać na blachę i piec w 170 stopniach przez około 30-40 minut.
Z soku odlać 1,5 szklanki soku i wymieszać w tym budynie. Resztę Kubusia zagotować. Do gotującego się wlać rozmącone budynie i ponownie zagotować. Gorącą wyłożyć na biszkopt.
Gdy lekko przestygnie ułożyć na niej ciastka.
1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i przestudzić. Dobrze schłodzoną śmietaną ubić na sztywno i wymieszać z galaretką. Wyłożyć na zimną masę kubusiową.
Na wierzch wylać dwie przygotowane wcześniej galaretki - lekko tężejące.
Shrek wg senninha
Z upieczonego biszkopta zdejmuję "skórę" - wtedy masa dobrze się trzyma.
Shrek wg senninha
Gorącą masę powinno się rozsmarować na biszkopcie.
Shrek wg senninha
Na masie układać w niewielkiej odległości biszkopty.
Shrek wg senninha
Śmietanową masę rozsmarować na masie i pozostawić do stężenia.

Tagi:

biszkopt