Sposób przygotowania:
Kurki w sosie śmietanowym z wkładką mięsną
Na maśle klarowanym podsmażamy cebule i oczyszczone kurki. Tak długo, aż cebula się zeszkli.
Następnie dodajemy rozdrobnione widelcem mięso i całość zalewamy bulionem/woda.
Potrawę dusimy przez 3 godziny na wolnym ogniu. Doprawiamy dopiero na końcu!
Co godzinę warto skontrolować mięso, pomieszać je i jeśli woda zbyt mocno wyparuje, to ja uzupełnić.
Po 3 godzinach duszenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką:
Do śmietany wsypujemy make, odrobinę soli i całość mieszamy rózga, do uzyskania jednolitej masy.
Następnie do śmietankowej masy dodajemy gorący sos i znów mieszamy.
Tak przygotowaną zaprawkę wlewamy do kurek, mieszamy i zagotowujemy.
Jeśli tak postąpicie, to uzyskacie gładki sos bez grudek.
Na koniec przyprawiamy według uznania solą i pieprzem.
Danie można podać z ziemniakami lub jak u mnie z bułka weka.
Następnie dodajemy rozdrobnione widelcem mięso i całość zalewamy bulionem/woda.
Potrawę dusimy przez 3 godziny na wolnym ogniu. Doprawiamy dopiero na końcu!
Co godzinę warto skontrolować mięso, pomieszać je i jeśli woda zbyt mocno wyparuje, to ja uzupełnić.
Po 3 godzinach duszenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką:
Do śmietany wsypujemy make, odrobinę soli i całość mieszamy rózga, do uzyskania jednolitej masy.
Następnie do śmietankowej masy dodajemy gorący sos i znów mieszamy.
Tak przygotowaną zaprawkę wlewamy do kurek, mieszamy i zagotowujemy.
Jeśli tak postąpicie, to uzyskacie gładki sos bez grudek.
Na koniec przyprawiamy według uznania solą i pieprzem.
Danie można podać z ziemniakami lub jak u mnie z bułka weka.
robaczek