ewcia0903

ewcia0903

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

sielawa w marynacie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Można podawać jako przystawkę.

sielawa w marynacie

Składniki:

sielawa w marynacie

 

  • 2 szkl wody
  • sól
  • cukier
  • 5goździków
  • 12 ziaren pieprzu
  • szklanka octu
  • 3 listki laurowe
  • kawałek selera
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • cebula
  • szklanka oleju
  • 0,5 kg mąki
  • 1 kg sielawy lub stynka

Sposób przygotowania:

sielawa w marynacie
Rybkę sprawiamy, myjemy , osuszamy i solimy.Potem obtaczamy w mące oraz smażymy na patelni.
Wszystkie jarzyny obieramy, myjemy.Następnie zalewamy wodą <2 szklanki wody>.Gotujemy wszystko razem przez 20 minut oraz dodajemy przyprawy.
Zalewa powinna być kwaśna, więc pod koniec gotowania dodajmy szklankę octu , sól i troszkę cukru, byleby nie za dużo.
Ostudzamy ją , ryby smażymy, a potem ostudzoną zalewą zalewamy je i odstawiamy w chłodne miejsce.