Sposób przygotowania:
Skoleboller –norweskie drożdżówkiETAP 1
Mleko podgrzewamy. W letnim rozprowadzamy drożdże, 2 łyżki mąki oraz cukier kryształ. Przygotowany rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Miedzy czasie rozpuszczamy masło. Studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, cukier puder, mąkę, kardamon, sól. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz.
ETAP 2
Gotowe ciasto, które odchodzi od ręki i garnka przykrywamy i pozostawiamy na około 1 godzinę do podrośnięcia.
ETAP 3
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na grubość około 1,5 cm.
Za pomocą szklanki wycinamy koła, które układamy na przygotowanej blaszce.
ETAp 4
Gdy delikatnie podrosną za pomocą spodu od szklanki robimy w nich zagłębienia. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie nakładamy budyń. Całość wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy i pieczemy do zrumienienia około 20 minut.
Gotowe, jeszcze gorące smarujemy lukrem, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
ETAP 5
BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń, żółtka oraz mąkę. Gotujemy budyń. Dodajemy cukier waniliowy oraz słodzimy całość do smaku (według uznania). Budyń przed nałożeniem lekko studzimy.
ETAP 6
LUKIER: Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Mieszamy. Lukier powinien być dość gęsty. Jeszcze ciepłe drożdżówki smarujemy lukrem za pomocą silikonowego pędzelka. Posypujemy je wiórkami kokosowymi i pozostawiamy (najlepiej nas kratce) do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.