SUPERPRZEPIS

Skoleboller –norweskie drożdżówki

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 21
Skoleboller –norweskie drożdżówki Więcej zdjęć (4)

Jeśli lubimy wypieki drożdżowe, kardamon, budyń i kokos, to przepis musowo jest do wypróbowania!! Drożdżówki smakują pysznie, a żółciutki budyń pięknie wygląda na tle białego kokosu!

Składniki:

Skoleboller –norweskie drożdżówki

CIASTO:

BUDYŃ

  • 0,5 litra mleka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 4 żółtka,
  • Cukier do smaku,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

LUKIER

  • 0k 3-4 łyżki mleka,
  • ok 1 szklanka cukru pudru,
  • Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Skoleboller –norweskie drożdżówki

ETAP 1

Skoleboller –norweskie drożdżówki
Do gotowego rozczynu dodajemy składniki ciasta

Mleko podgrzewamy. W letnim rozprowadzamy drożdże, 2 łyżki mąki oraz cukier kryształ. Przygotowany rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Miedzy czasie rozpuszczamy masło. Studzimy.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, cukier puder, mąkę, kardamon, sól. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz.

ETAP 2

Skoleboller –norweskie drożdżówki
Ciasto pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia

Gotowe ciasto, które odchodzi od ręki i garnka przykrywamy i pozostawiamy na około 1 godzinę do podrośnięcia.

ETAP 3

Skoleboller –norweskie drożdżówki
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na grubość około 1,5 cm.
Za pomocą szklanki wycinamy koła, które układamy na przygotowanej blaszce.

ETAp 4

Skoleboller –norweskie drożdżówki
na uformowane bułeczki wykładamy budyń

Gdy delikatnie podrosną za pomocą spodu od szklanki robimy w nich zagłębienia. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie nakładamy budyń. Całość wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy i pieczemy do zrumienienia około 20 minut.

Gotowe, jeszcze gorące smarujemy lukrem, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do zastygnięcia lukru.

ETAP 5

Skoleboller –norweskie drożdżówki
Ugotowany budyń delikatnie studzimy

BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń, żółtka oraz mąkę. Gotujemy budyń. Dodajemy cukier waniliowy oraz słodzimy całość do smaku (według uznania). Budyń przed nałożeniem lekko studzimy.

ETAP 6

Skoleboller –norweskie drożdżówki
Polukrowane drożdżówki posypujemy kokosem

LUKIER: Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Mieszamy. Lukier powinien być dość gęsty. Jeszcze ciepłe drożdżówki smarujemy lukrem za pomocą silikonowego pędzelka. Posypujemy je wiórkami kokosowymi i pozostawiamy (najlepiej nas kratce) do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.