lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jak dzisiaj pachnie pysznie. Wstałam dzisiaj z myślą o pysznej drożdżówce i oto jest. Wyczekana, wytęskniona oraz poskromiona przez moje dłonie. Oj niesforna niesforna drożdżówko.

Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem

Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem składniki na ciasto :

Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem nadzienie:

  • 1/2 kg śliwek lub moreli ( dałam śliwki )
  • 150 g twarogu
  • 2 łyżki śmietanki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej (nie miałam dałam cukier waniliowy 16 g)

Sposób przygotowania:

Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem

Wykonanie ciasta drożdżowego ze śliwkami i twarogiem :

Do misy wsypujemy ( przesianą ) mąkę oraz drożdże. Dodajemy jajko i żółtko. Odmierzamy margarynę i cukier , dodajemy do reszty składników. Zalewamy ciepłym mlekiem i posypujemy szczypta soli. Włączamy mikser ( końcówka hak) i na najmniejszych obrotach wyrabiamy ciasto z 5 minut. Składniki nam się ładnie połączyły, teraz wyrabiamy ciasto rękoma koło 10 minut i zostawiamy je do wyrośnięcia na godzinę ( przykryte ściereczką ). Po godzinie wałkujemy ciasto na prostokąt 40 cm x 10 cm, kroimy na 3 paski i na każdy pasek kładziemy masę twarogową na całej długości. Zwijamy ciasto w rulonik i wkładamy do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia. Zakręcamy ciasto jak ślimaczka, po miedzy ranty ciasta wkładamy śliwki lekko wciskając. Smarujemy ciasto odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Forma do ciasta okrągła 24 cm .

Wykonanie nadzienia:

Twaróg, śmietanę, cukier i cukier waniliowy mieszamy w misce na jednolitą masę.

Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem
Do misy wsypujemy ( przesianą ) mąkę oraz drożdże. Dodajemy jajko i żółtko.
Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem
Odmierzamy margarynę i cukier , dodajemy do reszty składników. Zalewamy ciepłym mlekiem i posypujemy szczyptą soli .
Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem
Włączamy mikser ( końcówka hak) i na najmniejszych obrotach wyrabiamy ciasto z 5 minut.
Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem
Po godzinie wałkujemy ciasto na prostokąt 40 cm x 10 cm , kroimy na 3 paski
Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem
Na każdy pasek kładziemy masę twarogową na całej długości.
Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem
Zwijamy ciasto w rulonik i wkładamy do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia . Zakręcamy ciasto jak ślimaczka , po miedzy ranty ciasta wkładamy śliwki lekko wciskając .