Sposób przygotowania:
Drożdżówka ze śliwkami i twarogiemWykonanie ciasta drożdżowego ze śliwkami i twarogiem :
Do misy wsypujemy ( przesianą ) mąkę oraz drożdże. Dodajemy jajko i żółtko. Odmierzamy margarynę i cukier , dodajemy do reszty składników. Zalewamy ciepłym mlekiem i posypujemy szczypta soli. Włączamy mikser ( końcówka hak) i na najmniejszych obrotach wyrabiamy ciasto z 5 minut. Składniki nam się ładnie połączyły, teraz wyrabiamy ciasto rękoma koło 10 minut i zostawiamy je do wyrośnięcia na godzinę ( przykryte ściereczką ). Po godzinie wałkujemy ciasto na prostokąt 40 cm x 10 cm, kroimy na 3 paski i na każdy pasek kładziemy masę twarogową na całej długości. Zwijamy ciasto w rulonik i wkładamy do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia. Zakręcamy ciasto jak ślimaczka, po miedzy ranty ciasta wkładamy śliwki lekko wciskając. Smarujemy ciasto odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Forma do ciasta okrągła 24 cm .
Wykonanie nadzienia:
Twaróg, śmietanę, cukier i cukier waniliowy mieszamy w misce na jednolitą masę.