Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Skórka pomarańczowa kandyzowana :

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pomarańcze okresowo kupuje kilogramami . Albo je zjadamy , albo wyciskam sok .

Skórka pomarańczowa kandyzowana : Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skórka pomarańczowa kandyzowana :

 

  • skórki z 5 pomarańczy
  • 1 filiżanka wody
  • 1 filiżanka cukru
  • 50 mll cytrynówki lub pomarańczówki lub ostatecznie czysta

Sposób przygotowania:

Skórka pomarańczowa kandyzowana :

Skórkę z dobrze wyszorowanych pomarańczy namoczyć w zimnej wodzie .moczyć przez 3 dni ( codziennie zmieniać wodę na świeżą . Odsączyć .Dokładnie wyciąć ostrym nożem białą część skórki . Pokroić skórkę ( samą wierzchnią pomarańczową część ) w cienkie paseczki ( dowolnej długości ) lub kosteczkę . Z wody i cukru zrobić syrop. Wrzucić w niego skórkę i smażyć na małym gazie często mieszając aż cały syrop odparuje , a skórka będzie miękka i nasiąknięta cukrem . Najlepiej smażyć ok. 15 minut, odstawić na kilka godzin i ponownie smażyć 15 minut .Ja tak robię przez 3 dni po 2 razy dziennie . Ostatniego dnia dolać cytrynówkę do końcowego smażenia . Przełożyć skórkę do wyparzonych i suchych słoiczków .Trzymać w chłodzie .

Skórka pomarańczowa kandyzowana :
po obraniu skórek wyciąć białe albeo ( to pod spodem )
Skórka pomarańczowa kandyzowana :
Skórki namoczyć na 3 dnia ( codziennie zmieniać wodę
Skórka pomarańczowa kandyzowana :
Pokrojoną smażyc w syropie aż będzie kandyzowana -
Skórka pomarańczowa kandyzowana :
Przechowywac w suchym wyprażonym słoiku szczelnie zamkniętym