Sposób przygotowania:
Skórka pomarańczowa kandyzowana :Skórkę z dobrze wyszorowanych pomarańczy namoczyć w zimnej wodzie .moczyć przez 3 dni ( codziennie zmieniać wodę na świeżą . Odsączyć .Dokładnie wyciąć ostrym nożem białą część skórki . Pokroić skórkę ( samą wierzchnią pomarańczową część ) w cienkie paseczki ( dowolnej długości ) lub kosteczkę . Z wody i cukru zrobić syrop. Wrzucić w niego skórkę i smażyć na małym gazie często mieszając aż cały syrop odparuje , a skórka będzie miękka i nasiąknięta cukrem . Najlepiej smażyć ok. 15 minut, odstawić na kilka godzin i ponownie smażyć 15 minut .Ja tak robię przez 3 dni po 2 razy dziennie . Ostatniego dnia dolać cytrynówkę do końcowego smażenia . Przełożyć skórkę do wyparzonych i suchych słoiczków .Trzymać w chłodzie .
dusia30
Babciagramolka
Oj to ja poproszę przepis na tą naleweczkę - co będę pomarańcze marnować - wytłumaczę wszystkim , że na surowo to nie zdrowo jadać pomarańcze ( hi hi )
luna
Senqa
Poprostu wrzucam do sloika zakrecam i gotowe ? ;)
Babciagramolka
Ja nie pasteryzuję - jak jest dobrze wysmazona to nic jej sie nie stanie- a duzo nigdy nie robię