madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Skrzydełka marynowane w jogurcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W upalne dni lubimy właśnie takie mięsko zamiast ciężkich mięs duszonych w gęstym sosie, do tego orzeźwiająca sałata i obiad jak znalazł :)

Skrzydełka marynowane w jogurcie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Skrzydełka marynowane w jogurcie

 

  • 1/2 kg skrzydełek z kurczaka
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • szczypta curry
  • szczypta chili
  • sól
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Skrzydełka marynowane w jogurcie
Skrzydełka myjemy i osuszamy. Mieszamy jogurt naturalny z sokiem z cytryny i olejem. Dodajemy sos sojowy, koncentrat pomidorowy, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz curry i chili. Tak przygotowaną marynatą polewamy mięso, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na około 12 godzin. Zamarynowane skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez około 25 minut. Podajemy z orzeźwiającą sałatą i ziemniakami z wody.
Skrzydełka marynowane w jogurcie
Przygotowujemy marynatę z podanych składników
Skrzydełka marynowane w jogurcie
Marynatą polewamy mięso i dokładnie mieszamy
Skrzydełka marynowane w jogurcie
Zamarynowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym