Sposób przygotowania:
Skrzydełka na ryżu wg Berys18
Mięso myjemy, kroimy na kawałki, oprószamy solą, pieprzem, majerankiem. Ryż wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z ryżem. Na nim układamy kawałki kurczaka. W rondelku podgrzewamy wodę, wrzucamy masło i podgrzewamy, aż sie roztopi. Dodajemy Kucharka i ketchup, mieszamy wlewamy do ryżu. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Zapiekamy 1 -1,5 godz. Przed końcem pieczenia odkrywamy, by mięso sie przyrumieniło
zewa
Ja bardzo często robię podobną potrawę właśnie ze skrzydełkami, ale do ryżu dodaję mrożoną mieszankę warzywną lub chińską. Danie jeszcze bardziej nabiera smaku i to prawda, że ten ryż jest lepszy niż mięso.