SUPERPRZEPIS

Skrzydełka w piwnej glazurze z sambal oelek

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Skrzydełka w piwnej glazurze z sambal oelek Więcej zdjęć (4)

Impreza nawet ta sylwestrowa nie może obejść się bez skrzydełek. Tak, skrzydełka to świetna przekąska, którą zaserwować możemy zarówno na ciepło jak i na zimno ja polecam dziś takie w wersji na ostro z piwną glazurą.

Składniki:

Skrzydełka w piwnej glazurze z sambal oelek

 

  • 1 kg skrzydełek
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • Sól, pieprz
  • Glazura:
  • 1/3 szklanki ulubionego piwa ja użyłam piwa ciemnego
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • 5-6 łyżeczek sambal oelek (to ostry sos chilli dostępny prawie w każdym supermarkecie, można zastąpić dowolnym ostrym sosem chilli )
  • ½ łyżeczki soku z cytryny lub octu

Sposób przygotowania:

Skrzydełka w piwnej glazurze z sambal oelek
Skrzydełka myjemy, osuszamy, odcinamy lotkę a skrzydełko przecinamy na pół. Oprószamy je solą i pieprzem. Skrzydełka obtaczamy w proszku do pieczenia i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Skrzydełka wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

W międzyczasie do rondelka wlewamy piwo, dodajemy miód, sambal oelek i sok z cytryny – gotujemy na dość dużym ogniu i 5-10 minut lub do momentu aż połowa płynu odparuje. Dodajemy masło, gotujemy 1 minutę.

Podpieczone skrzydełka wyjmujemy z piekarnika i za pomocą pędzelka (lub łyżki) pokrywamy je glazurą – wstawiamy je na kolejne 10-15 minut aż nabiorą pięknego, złotego koloru.

Upieczone skrzydełka serwujemy z resztą glazury jako sosem – smakują pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego
Skrzydełka w piwnej glazurze z sambal oelek
Skrzydełka myjemy, osuszamy, odcinamy lotkę a skrzydełko przecinamy na pół. Oprószamy je solą i pieprzem. Skrzydełka obtaczamy w proszku do pieczenia i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Skrzydełka wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Skrzydełka w piwnej glazurze z sambal oelek
W międzyczasie do rondelka wlewamy piwo, dodajemy miód, sambal oelek i sok z cytryny – gotujemy na dość dużym ognoi 5-10 minut lub do momentu aż połowa płynu odparuje. Dodajemy masło, gotujemy 1 minutę.
Skrzydełka w piwnej glazurze z sambal oelek
Podpieczone skrzydełka wyjmujemy z piekarnika i za pomocą pędzelka (lub łyżki) pokrywamy je glazurą – wstawiamy je na kolejne 10-15 minut aż nabiorą pięknego, złotego koloru. Upieczone skrzydełka serwujemy z resztą glazury jako sosem – smakują pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno, smacznego :D