Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Skrzydełka z kurczaka w marynacie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W takiej marynacie można marynować inne porcje kurczaka.

Skrzydełka z kurczaka w marynacie.

Składniki:

Skrzydełka z kurczaka w marynacie.

 

  • 1 kg skrzydełka z kurczaka,
  • 4-5 ząbków czosnek,
  • 1 szt cytryna,
  • 4-5 łyżek oliwa,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku oregano

 

 

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z kurczaka w marynacie.
Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć. Cytrynę włożyć do wrzącej wody, sparzyć, z połowy zetrzeć skórkę. otartą skórkę z cytryny włożyć do miski, wlać oliwę, wyciśnięty sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany czosnek, szczyptę soli, pieprzu i rozkruszone oregano. Wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć skrzydełka i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Następnie skrzydełka wyjąć z marynaty, ułożyć w brytfannie, włożyć do piekarnika i piec około 1 godziny w temp 190 stopni, od czasu do czasu polewając powstałym sosem.