alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Śląska kopa z owocami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

W końcu nadszedł ten czas, że publikuję przepis na kopę. Kopa to deser na bazie bitej śmietany, owoców i kokosu. Są przepisy, gdzie zamiast kokosu używa się biszkoptu. Ale dla mnie to nie kopa.

Śląska kopa z owocami

Składniki:

Śląska kopa z owocami

 

  • Blat kokosowy
  • 3 białka
  • 100 g cukru
  • 150 g kokosu
  • Bita śmietana
  • 0,5 l kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szkl przegotowanej ciepłej wody
  • 0,5 puszki ananasa
  • 0,5 puszki brzoskwiń
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdały płatki
  • 50 ml spirytusu
  • 50 ml soku z ananasa lub brzoskwiń
  • Do dekoracji
  • kokos, ananas, winogrona, brzoskwinia

Sposób przygotowania:

Śląska kopa z owocami
Blat kokosowy najlepiej upiec dzień wcześniej. Blat kokosowy:Białka ubić na sztywno z cukrem. Wsypać kokos i wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Piec 15 min w 180 st. Ananas i brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić w kostkę. W wodzie z ananasa namoczyć rodzynki. Sok z ananasa wymieszać z spirytusem i naponczować blat kokosowy. Blat kokosowy podzielić na mniejsze kawałki. Zimną kremówkę ubić na sztywno, wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i ponownie zmiksować. Na talerz wykładać warstwami bitą śmietanę, kokos, ananas, brzoskwinie, rodzynki i płatki migdałów. Deser formujemy w formie "kopczyka". Na zewnątrz posmarować bitą śmietaną, posypać kokosem i dowolnie udekorować.Kopę przygotować na 3-4 godziny przed podaniem i schłodzić w lodówce. Jeśli kokos jest zbyt suchy dodać więcej soku.

Tagi:

winogrona