Sposób przygotowania:
Śląski galert
Golonkę i ogony dokładnie umyć. Nogi opalić nad ogniem z włosków, oczyścić, umyć ,włożyć do zimnej wody z przyprawami.
Zagotować. Podczas gotowania dodać warzywa.
Gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie odchodzić od kości. Mięso wyjąc z wywaru a wywar przecedzić przez gęste sitko do drugiego garnka.
Mięso obrać z kości , pokroić na mniejsze kawałki,dodać pokrojoną marchewkę, groszek konserwowy połączyć z wywarem.
Całość zagotować. Doprawić do smaku, na samym końcu dodać octu. Zdjąć z ognia dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać.
Przelać do salaterek i włożyc do lodówki do stężenia.
Zagotować. Podczas gotowania dodać warzywa.
Gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie odchodzić od kości. Mięso wyjąc z wywaru a wywar przecedzić przez gęste sitko do drugiego garnka.
Mięso obrać z kości , pokroić na mniejsze kawałki,dodać pokrojoną marchewkę, groszek konserwowy połączyć z wywarem.
Całość zagotować. Doprawić do smaku, na samym końcu dodać octu. Zdjąć z ognia dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać.
Przelać do salaterek i włożyc do lodówki do stężenia.
gusia1000