Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Śląskie kluski z dziurką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kluski śląskie klasyczne z dziurką są bardzo fajnym pomysłem na niedzielny obiad zamiast klasycznych ziemniaków.

Śląskie kluski z dziurką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śląskie kluski z dziurką

 

  • około 1 kg ziemniaków
  • 1 - 1,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki wody ciepłej
  • sól

Sposób przygotowania:

Śląskie kluski z dziurką
Ziemniaki obieramy, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę do kartofli, dodajemy mąkę oraz wodę i wyrabiamy do połączenia. Ciasto nie ma być zbyt lepkie. Z ciasta formujemy kluski w środku robimy dziurkę. Wkładamy kluski na gotująca osoloną wodę i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Śląskie kluski z dziurką
Etap 1 ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie studzimy
Śląskie kluski z dziurką
Etap 2 ziemniaki przepuszczamy przez praskę
Śląskie kluski z dziurką
Etap 3 dodajemy do ziemniaków wodę oraz skrobię
Śląskie kluski z dziurką
Etap 4 formujemy kluski z dziurką i gotujemy