katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Kluski z dziurką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Raczej kluski śląskie robię bez jajka, ale tym razem dodałam jajko, były smaczne ale jakoś większej różnicy nie zauważyłam.

Kluski z dziurką

Składniki:

Kluski z dziurką

 

Sposób przygotowania:

Kluski z dziurką
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odlewamy wodę i studzimy. Przeciskamy przez praskę i wyrównujemy w naczyniu (np misce). Dzielimy ziemniaki na cztery części i wyjmujemy jedną część.

W wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajko i zagniatamy masę ziemniaczaną ( z wyjętymi ziemniakami).

Z masy formujemy kulki, robimy dziurki i wrzucamy partiami na osolony wrzątek.

Gotujemy ok 1-2 minuty od wypłynięcia. Podajemy z sosem mięsnym czy grzybowym.

Tagi:

kluski danie