bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Wigilia jak na Śląsku

Śląskie makówki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Choć te Wigilijne są najlepsze można je jeść także w ciągu roku.

Śląskie makówki

Składniki:

Śląskie makówki

 

  • 1/2 kg zmielonego maku (można kupić mielony w marketach, lub zmielić w piekarni)
  • 2,1/2-3 l mleka
  • około 20 dag cukru
  • po 10 dag migdałów ; orzechów włoskich i laskowych
  • 20 dag rodzynek
  • 10 dag kokosu
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Śląskie makówki
Na dno garnka wlewamy odrobinę wody i podgrzewamy . Wlewamy 2 l mleka , wsypujemy zmielony mak i cukier (ilość zależy od smaku , ale powinny być dość słodkie) . Gotujemy około godziny bardzo często mieszając (mak lubi przywierać) . Po okło godzinie (mak musi być miękki) wsypujemy drobno pokrojone orzechy i migdały , po 10 min. rodzynki i kokos , po 5 min. miód i masło . W trakcie gotowania dolewamy mleko które odparowuje i wpija w mak .



Na spód naczynia wlewamy kielnię maku , na to bułkę (pokrojoną 2 dni wcześniej na kromki grubości około 1-1,5 cm , trzymaną w worku aby nie całkiem wyschła) i znów mak (tyle by dokładnie przykryć bułkę) i tak na przemian . Górną warstwą ma być mak . Na wierzchu posypać kokosem . Makówki powinny być raczej mokre (ale nie "pływające") , dlatego jeśli są za suche , dolewamy przegotowanego , osłodzonego mleka .

Tagi:

makówki mak