Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Śledź nadziewany pieczony w folii aluminiowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na świeżego śledzia bałtyckiego na sposób holenderski. Oryginalny przepis na pieczonego śledzia.

Śledź nadziewany pieczony w folii aluminiowej

Składniki:

Śledź nadziewany pieczony w folii aluminiowej

 

Sposób przygotowania:

Śledź nadziewany pieczony w folii aluminiowej
Śledzie patroszymy, nacinamy skórę w kilku miejscach, oddzielamy mlecz i ikrę. Ryby nacieramy solą i pieprzem i posypujemy natką pietruszki. Robimy nadzienie: na maśle szklimy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki oraz mlecz i ikrę. Doprawiamy sokiem z cytryny i bazylią. Śledzie napełniamy nadzieniem, układamy na folii aluminiowej, każdy osobno skrapiamy białym winem, okładamy plasterkami cebuli i marchewki. Folię szczelnie zamykamy. Ryby układamy na blasze i pieczemy 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 - 200 stopni C. Po upieczeniu wyjmujemy z folii i podajemy ozdobione cytryną i plasterkami marchewki.