Sposób przygotowania:
Śledz po Kaszubsku
Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy, cebule kroimy w cienkie piórka, przelewamy na sicie wrzątkiem, hartujemy zimna wodą, odstawiamy do wychłodzenia. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry. Na spód półmiska wlewamy 3 łyżki gęstej śmietany, na niej układamy połowę ziemniaków, posypujemy solą, pieprzem, natka pietruszki. Na warstwie ziemniaków rozkładamy połowę śledzi, skrapiamy sokiem z cytryny, na śledziach rozkładamy część cebuli, którą posypujemy przyprawami. Druga warstwa pozostaje, pokrojona w plastry ziemniaki posypane przyprawami, skropione śledzie z sokiem z cytryny, cebula, która powinna przykryć całość. Potrawę zalewamy śmietana, posypujemy natką pietruszki, owijamy w folię aluminiową i odstawiamy w chłodne miejsce, nawet na kilka godzin.