caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Śledź po sułtańsku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Śledzie o intrygujacym smaku

Śledź po sułtańsku

Składniki:

Śledź po sułtańsku

 

  • 1 szklanka rodzynków
  • 3-4 średnie cebule (ładnie wygladaja czerwone)
  • 3-4 podwójne płaty śledziowe w occie
  • 3-4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • pieprz (ja używam swieżomielonego)

Sposób przygotowania:

Śledź po sułtańsku
Rodzynki namoczyć (zalać gorącą wodą na 15 min). Cebule obrać, pokroic w piórka i zeszklic na oleju. Dodać odcedzone rodzynki i pieprz (odrobinę), chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i 1/3 szklanki wody. Zagotować. I ostudzić.
Śledzie pokroić w grubą kostke tak ok. 1,5x1,5 cm. Układać warstwami śledzia i cebule z rodzynkami. Pierwszą i ostatnią warstwę układamy z cebuli z rodzynkami. Odstawić przynajmniej na 1 noc żeby sie przegryzło. W smaku takie śledzie wychodzą słodko-kwaśne. Jesli ktos koniecznie musi to może dodac sól ale naprawde odrobinke żeby nie popsuć smaku. Ja nie dodaje. Jesli koncentrat jest bardzo kwaśny to leciutko można posłodzić.

Tagi:

śledź ryba