Sposób przygotowania:
Śledź po sułtańsku
Rodzynki namoczyć (zalać gorącą wodą na 15 min). Cebule obrać, pokroic w piórka i zeszklic na oleju. Dodać odcedzone rodzynki i pieprz (odrobinę), chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i 1/3 szklanki wody. Zagotować. I ostudzić.
Śledzie pokroić w grubą kostke tak ok. 1,5x1,5 cm. Układać warstwami śledzia i cebule z rodzynkami. Pierwszą i ostatnią warstwę układamy z cebuli z rodzynkami. Odstawić przynajmniej na 1 noc żeby sie przegryzło. W smaku takie śledzie wychodzą słodko-kwaśne. Jesli ktos koniecznie musi to może dodac sól ale naprawde odrobinke żeby nie popsuć smaku. Ja nie dodaje. Jesli koncentrat jest bardzo kwaśny to leciutko można posłodzić.
Śledzie pokroić w grubą kostke tak ok. 1,5x1,5 cm. Układać warstwami śledzia i cebule z rodzynkami. Pierwszą i ostatnią warstwę układamy z cebuli z rodzynkami. Odstawić przynajmniej na 1 noc żeby sie przegryzło. W smaku takie śledzie wychodzą słodko-kwaśne. Jesli ktos koniecznie musi to może dodac sól ale naprawde odrobinke żeby nie popsuć smaku. Ja nie dodaje. Jesli koncentrat jest bardzo kwaśny to leciutko można posłodzić.
dusia30
truskawka77
agnes83
caroline1983