edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 991]

Śledź pod pasiastą kołderką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Śledź w oleju z kolorowymi marynowanymi warzywami

Śledź pod pasiastą kołderką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śledź pod pasiastą kołderką

 

  • 25 dag filetów śledziowych typu matias w oleju
  • duża cebula
  • dobry olej rzepakowy
  • dwa ogórki konserwowe
  • 2-3 kawałki papryki marynowanej
  • kilka grzybków w occie

Sposób przygotowania:

Śledź pod pasiastą kołderką
Z filetów ściągnęłam palcami oryginalną (sklepową) zalewę olejową. Pokroiłam je w poprzek w mniejsze kawałki. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę, umieściłam na sicie i przelałam wrzątkiem. Kiedy przestygła, przełożyłam do słoika. Na cebuli rozłożyłam kawałki śledzi, całość zalałam taką ilością świeżego oleju, żeby filety były tylko co przykryte. Słoik zakręciłam i wstawiłam do lodówki na nie mniej niż 24 godziny. Po tym czasie wyłożyłam kawałki śledzi na półmisek. Ogórki konserwowe, paprykę i grzybki pokroiłam w dość drobną kosteczkę. Warzywa, grzyby i cebulę ułożyłam paskami na śledziach.
Śledź pod pasiastą kołderką
Filety pokroiłam w poprzek na mniejsze kawałki.

Tagi:

ryba śledź