Sposób przygotowania:
Śledź się plecie i przeplata :
Gruszki obrać , przekroić na połówki , delikatnie usunąć gniazda nasienne i wydrążyć środek .Połówki gruszek zalać zakwaszoną 2 łyżkami soku z cytryny wodą - zagotować i gotować 3 minuty ( obok włożyć kawałki gruszki wydrążone z połówek ). Wyjąć i ostudzić . Posmarować sokiem z cytryny by nie ciemniały . Papaję i kawałki gruszki rozdrobnić w malakserze .Doprawić szczypta soli , grubo mielonym pieprzem kolorowym , skropić odrobiną oleju od śledzi . Wymieszać i napełnić połówki gruszek . Płaty śledzia wyjąć z oleju i odsączyć .Naciąć delikatnie na 3 paski ( tak by się nie rozpadły ) i spleść w warkocze . Natkę pietruszki i koper bardzo drobno pokroić a następnie utrzeć w moździerzu lub na desce ze szczyptą soli , pieprzu , soku z cytryny i 1/2 łyżki oleju na pastę . Położyć ją na gazik i wyciskać ziołowy olej na lub koło śledzia . Ułożyć ozdobnie 4 porcje - biorąc na porcję połówkę gruszki wypełnioną farszem i warkocz śledziowy . Dekorować listkami pietruszki . Jeśli śledzik ma być podawany później to proponuje napełniać gruszki przed samym podaniem , a połówki gruszek trzymać zawinięte szczelnie w folię w lodówce ). Można też zrobić samego śledzia bez gruszki , skropić ziołowym olejem i posypać pieprzem.
thegrooba
Netka
jarmac