krystyna330

krystyna330

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Śledź w kożuchu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sałatka warstwowa ze śledzikiem idealna na święta dla gości i nie tylko. Polecam swój przepis wszystkim

Śledź w kożuchu

Składniki:

Śledź w kożuchu

 

  • 5 sztuk śledzie w oleju
  • 100 ml majonez tradycyjny
  • 3 łyżeczki chrzan
  • 1 sztuka cebula biała
  • 2 sztuki ziemniaki gotowane w mundurkach
  • 2 sztuki buraki czerwone
  • 1 sztuka jabłko kwaśne
  • 3 sztuki jaja na twardo
  • do smaku Sól
  • do smaku pieprz

Sposób przygotowania:

Śledź w kożuchu
Buraczki ćwikłowe należy ugotować i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę lub cienkie paseczki jak kto woli. Ziemniaki należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłko również ścieramy na tarce, ale na małych oczkach. Śledziki kroimy w kostkę nożem. Jajka kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce.Następnie należy połaczyć majonez z chrzanem tak aby powstała jednolita, gładka konsystencja, Potem układamy według kolejności warstwy: ziemniaki-sos-śledzie-cebula-sos-buraki-jabłka-sos-jajka-sos. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić. Jest przepyszna i ma taki inny, oryginalny smak. Polecam swój przepis