Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Śledź w śmietanie z pieczarkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Śledź w śmietanie to świetny pomysł na szybką kolację.

Śledź w śmietanie z pieczarkami.

Składniki:

Śledź w śmietanie z pieczarkami.

 

  • śledzie po wiejsku w oleju 10 filetów
  • pieczarki marynowane 1 słoik
  • kukurydza konserwowa 1 puszka
  • groszek konserwowy 1 puszka
  • cebula czerwona 2 szt
  • śmietana 18% 1 szkl
  • sok z cytryny do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Śledź w śmietanie z pieczarkami.
Filety śledziowe pokroić w dość dużą kostkę, włożyć do miski. Następnie wsypać odsączone z zalewy groszek i kukurydzę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki wyjąć z zalewy, pokroić na kawałki i wraz z cebulą dodać do miski z pokrojonymi śledziami. Wszystko zalać gęstą śmietaną, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Podawać z pieczywem.