Sposób przygotowania:
śledź w sosie śmietanowo-jabłkowym
Śledzia namoczyć ( z nadmiaru soli), cebulę obrać i pokroić w plastry ( pora w krążki). Do pojemnika plastikowego wrzucić przyprawy i układać śledzie na przemian warstwami razem z cebulą, zalać olejem, przykryć i wstawić do lodówki na min 30 min.
Sos: jabłko obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach, dodać śmietanę i chrzan, przyprawić pieprzem. Ułożyć śledzie na półmisku i polać sosem. Osobiście wolę wersję z porem ale można wypróbować dwa sposoby.
Sos: jabłko obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach, dodać śmietanę i chrzan, przyprawić pieprzem. Ułożyć śledzie na półmisku i polać sosem. Osobiście wolę wersję z porem ale można wypróbować dwa sposoby.