bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Śledź w sosie musztardowo-kawiorowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Lubię kupować rożne jego wariacje, próbować a potem odtwarzać ten smak w domu

Śledź w sosie musztardowo-kawiorowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śledź w sosie musztardowo-kawiorowym

 

  • około 400g śledzi matiesów w oliwie (odsączonych)
  • 250g gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżeczki musztardy ostrej
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • cebulka pokrojona w piórka
  • 3 posiekane w kostkę ogórki konserwowe
  • 3-4 kawałki papryki czerwonej konserwowej pokrojonej w paski
  • łyżeczka czarnego kawioru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Śledź w sosie musztardowo-kawiorowym
Śledzie kroimy w dużą kostkę (lub dzwonka). Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie razem i próbujemy. Do miseczki daje kawałki śledzi, ogórki, piórka cebuli, paseczki papryki i kawior i wszystko zalewam sosem. Mieszam dokładnie. Smak sosu należy rogulować dodawaniem musztardy, to ona ma byc wyznacznikiem czy chcemy go bardziej delikatny czy bardziej ostry. Jeżeli sos bedzie za ostry wystarczy dodać więcej majonezu. Tak przygotowanego śledzia odstawiam na noc do lodówki, by rano zajadać się nim z pysznym świeżym chlebem
Śledź w sosie musztardowo-kawiorowym
Etap 1