eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Śledzie Eli z czosnkiem i majerankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam namoczone śledzie z czosnkiem i majerankiem. Nawet nie przypuszczałam że takie śledzie będą takie pyszne.

Śledzie Eli z czosnkiem i majerankiem

Składniki:

Śledzie Eli z czosnkiem i majerankiem

śledzie

  • 600 g solonych płatów śledziowych

pozostałe składniki

  • 1 duża cebula
  • 10 dużych ząbków czosnku (może być mniej )
  • 1 duża łyżka majeranku
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 4 duże łyżki octu 1o %

przyprawy

Sposób przygotowania:

Śledzie Eli z czosnkiem i majerankiem

przygotowanie śledzi

Śledzie Eli z czosnkiem i majerankiem
Wymoczone i osuszone śledzie pokroić w paski.

Śledzie opłukać, zalać zimną wodą i moczyć około 2 godzin. Wymoczone śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski półtora - dwa centymetry.

przygotowanie śledzi cd

Śledzie Eli z czosnkiem i majerankiem
Przygotować ćwierć krążki cebuli, plasterki czosnku i majeranek.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w ćwierć krążki. Czosnek obrać z łupinek i pokroić w plasterki. Przygotować majeranek.

przygotowanie śledzi cd

Śledzie Eli z czosnkiem i majerankiem
Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać.

Do miski włożyć śledzie, dodać cebulę, czosnek, majeranek, olej, ocet i doprawić pieprzem. Wszystko wymieszać, przełożyć do szczelnego pojemnika i włożyć do lodówko na całą dobę, żeby smaki się przegryzły. Smacznego!


Tagi:

śledzie dania