madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Śledzie gajowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rodzaj sałatki (ponieważ śledzie kroimy na paseczki) o cudownym aromacie suszonych grzybów z dodatkiem suszonych śliwek i cebuli. Wzbogacone zapachem przypraw.

Śledzie gajowego

Składniki:

Śledzie gajowego

 

Marynata

Sposób przygotowania:

Śledzie gajowego

ETAP 1:

Śledzie gajowego
Matiasy moczymy kilka godzin w zimnej wodzie.

Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy, najlepiej na kilka godzin aby pozbyć się nadmiaru soli.

ETAP 2:

Śledzie gajowego
Gotową zalewę pozostawiamy do wystudzenia.

W czasie kiedy śledzie się moczą, przygotowujemy zalewę. Do rondelka wlewamy wodę i zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, pieprz, goździki, cukier i ocet. Mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.

ETAP 3:

Śledzie gajowego
Osączone grzyby i śliwki kroimy na cienkie paseczki

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie gotujemy w wodzie w której się moczyly do momentu aż będą miękkie. Śliwki sparzamy wrzątkiem i odcedzamy. Osączone grzyby i śliwki kroimy na cienkie paseczki.

ETAP 4:

Śledzie gajowego
Cebule pokrojone w piórka smażymy na małym ogniu.

Do garnka wlewamy olej i smażymy na małym ogniu przez około 10 minut wcześniej obrane i pokrojone w cienkie piórka cebule.

ETAP 5:

Śledzie gajowego
Przyprawioną zawartość garnka pozostawiamy do wystudzenia

Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy koncentratu pomidorowy, ziele angielskie i liście laurowe, jagody jałowca pokrojone śliwki i grzyby. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Pozostawiamy do wystudzenia.

ETAP 6:

Śledzie gajowego
Do garnka dodajemy pokrojone śledzie.

Do zimnego garnka dodajemy pokrojone na kawałki paseczki śledzie i starannie mieszamy. Pozostawiamy na kilka godzin aby śledzie naszły.