Sposób przygotowania:
Śledzie gajowegoETAP 1:

Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy, najlepiej na kilka godzin aby pozbyć się nadmiaru soli.
ETAP 2:

W czasie kiedy śledzie się moczą, przygotowujemy zalewę. Do rondelka wlewamy wodę i zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, pieprz, goździki, cukier i ocet. Mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.
ETAP 3:

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie gotujemy w wodzie w której się moczyly do momentu aż będą miękkie. Śliwki sparzamy wrzątkiem i odcedzamy. Osączone grzyby i śliwki kroimy na cienkie paseczki.
ETAP 4:

Do garnka wlewamy olej i smażymy na małym ogniu przez około 10 minut wcześniej obrane i pokrojone w cienkie piórka cebule.
ETAP 5:

Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy koncentratu pomidorowy, ziele angielskie i liście laurowe, jagody jałowca pokrojone śliwki i grzyby. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Pozostawiamy do wystudzenia.
ETAP 6:

Do zimnego garnka dodajemy pokrojone na kawałki paseczki śledzie i starannie mieszamy. Pozostawiamy na kilka godzin aby śledzie naszły.