LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledzik po grecku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do tej pory jadlam rybe po grecku , ale tym razem postanowilam sprawdzic jak smakuje ze sledzikiem i wyszlo pyszne .

Śledzik po grecku

Składniki:

Śledzik po grecku

 

  • 40 dag sledzi malosolnych
  • 40 dag cebuli
  • 40 dag marchewki
  • 1/2 szklanki oleju ryzowego
  • 100 g rodzynek
  • maly sloiczek koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Śledzik po grecku
Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę . Marchewke obgotowujemy lekko,  cebule obieramy , kroimy w pióra , wrzucamy na patelnie na olej ryżowy i dusimy az się zasmaży . Marchewke obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej , dodajemy do cebuli razem z rodzynkami i koncentratem , mieszamy i razem wszystko przez chwile dusimy.Śledzie wyjmujemy z wody i kroimy w paski , wkladamy do przestudzonych jarzyn . Przed podaniem dekorujemy w/g uznania .