Sposób przygotowania:
Śledź po grecku
Śledzie wymoczyć w wodzie, by nie były zbyt słone. Moczyć ok. 2h, zmieniając wodę mniej więcej 3 razy. W tym czasie cebulę pokroić i przysmażyć na oleju. Gdy się zeszkli dodać startą na tarce (o dużych oczkach) marchewkę i posiekany drobno czosnek. Smażyć jeszcze ok. 5min. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, cukier oraz pieprz ziarnisty i całość wymieszać. Następnie dodać i musztardę sarepską – jednak należy tu uważać z ilością, (dla niektórych może być za ostra, wówczas można użyć innej). Całość doprawić pieprzem mielonym. Śledzie wyciągnąć z wody, osuszyć i pokroić w 2 cm plastry. Połączyć z sosem. Całość wymieszać i wstawić do lodówki – najlepiej na noc.